Proces
In de eerste stap van het ZRP worden de prioritaire risico’s bepaald middels het scoren van crisis- en incidenttypen. Door de projectgroep van de GHOR Amsterdam-Amstelland is een voorselectie gemaakt van meerdere crisis- en incidenttypen die mogelijk van invloed zijn op de continuïteit van zorg. Deze voorselectie is gedaan op basis van het Regionaal Risicoprofiel Amsterdam-Amstelland en de lijst van incidenttypen uit de Handreiking Regionaal Risicoprofiel van het NIPV. De geselecteerde crisis- en incidenttypen worden ter prioritering voorgelegd aan de zorgpartners. De zorgpartners scoren deze op:
• Kans: hoe groot is de kans dat het incidenttype plaatsvindt
• Impact: hoe groot is de impact van het incidenttype op de eigen organisatie
• Kennis: hoe groot is het huidige kennisniveau op het incidenttype
• Ervaring: hoeveel ervaring heeft de organisatie met het incidenttype
• Voorbereiding: in hoeverre is de organisatie voorbereid op het incidenttype
Op basis van de door de zorgpartners geprioriteerde crisis- en incidenttypen heeft de projectgroep een definitieve selectie gemaakt van 5 incidenttypen die nader uitgewerkt worden.
Om een gemeenschappelijk beeld te creëren van de geselecteerde crisis- en incidenttypen (cyber, infectieziekten, grof en extreem geweld, uitval electriciteit en klimaatverandering) zijn deze tijdens een expertsessie uitgebreid toegelicht door experts. De experts hebben specifieke kennis over hun vakgebied. Naast de toelichting was er ruimte voor de zorgpartners om met de experts te brainstormen over de (mogelijke) effecten van de incidenttypen op de individuele organisatie. Hieronder kan u samengevat lezen wat besproken is tijdens de expertsessie.
Hierna is door de projectgroep zorgrisicoprofiel samen met deze experts per geselecteerd crisis- en incidenttype een incidentbeschrijving opgesteld.
De zorgpartners scoren vervolgens per incident de impact op de primaire processen en afhankelijkheden binnen de eigen organisatie. Dit om inzicht te krijgen in de knelpunten in de zorgcontinuïteit per zorginstelling.
Om deze informatie op een praktische en efficiënte wijze te verzamelen is een vragenlijst ontwikkeld. In de vragenlijst kunnen de zorgpartners de incidentbeschrijvingen lezen en de scoring uitvoeren.
Nadat alle zorgpartners de vragenlijst hebben ingevuld, wordt er een knelpuntanalyse gemaakt. Deze knelpuntenanalyse wordt meegenomen in individuele gesprekken met de zorgpartners. Tijdens de gesprekken wordt dieper ingegaan op de knelpunten in de zorgcontinuïteit van de zorginstelling tijdens crises. Tevens wordt gekeken naar risicobeheersing, welke crisisplanvorming hebben de zorginstellingen en op welke manier wordt er opgeleid, getraind en geoefend.
In september wordt in dialoogsessies gekeken naar de knelpunten van de zorgcontinuïteit in de gehele zorgketen. Door bovenstaande werkwijze wordt de impact op zowel de individuele zorginstelling als de ketenafhankelijkheid in beeld gebracht.
Op basis van de resultaten uit de vragenlijst, knelpuntanalyse, individuele gesprekken en dialoogsessie wordt door de projectgroep de bevindingen, conclusies en aanbevelingen geformuleerd. De beschrijving van de methodiek, het omgevingsbeeld van de regio Amsterdam-Amstelland, de ontwikkelingen in de leefomgeving en de ontwikkelingen in de zorg vormen samen het zorgrisicoprofiel.
In de laatste fase wordt het eindproduct ‘Zorgrisicoprofiel Amsterdam-Amstelland’ geschreven aan de hand van de verkregen data en de input van de zorgpartners.