Waar let ik op tijdens nieuwjaarsduik
Ben jij een bikkel en begin je het nieuwe jaar met een nieuwjaarsduik? In Aalsmeer, IJburg en de in Sloterplas kan dit. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden. Het koude water van de zee of binnenwater heeft namelijk een groot effect op het lichaam. Symptomen hiervan zijn een verhoogde hartslag, een ongecontroleerde en versnelde ademhaling, het onvermogen om de adem in te houden, desoriëntatie en paniek.
Neem daarom de volgende tips van de reddingsbrigade ter harte:
- Doe mee met een georganiseerde duik. Bij voorkeur een waarbij vrijwilligers van een reddingsbrigade toezicht houden. Houd je aan de aanwijzingen van de organisatie. Ga niet ‘wild’ duiken op locaties waar geen hulpverlening aanwezig is. Overzicht georganiseerde duiken.
- Bereid je goed voor: Check vooraf waar hulpverleners zijn. Als je je niet goed voelt tijdens of na de duik, zoek dan zo snel mogelijk de hulpverleners op. Voel je je voor de duik al niet goed? Doe dan helemaal niet mee.
- Blijf warm: doe vooraf een warming-up en draag een muts. Houd tijdens de warming-up zolang mogelijk je kleren en schoenen aan, tot kort voor het aftellen naar de nieuwjaarsduik. Blijf daarvoor voortdurend in beweging. Een muts draag je omdat je via je hoofd veel warmte verliest.
- Blijf dicht bij de kant. Ga niet te ver het koude water in, bij voorkeur kun je nog staan.
- Ga snel uit het water en zoek een warme plek. Zoek een plekje uit de wind. Droog jezelf helemaal af. Kleed je snel aan en doe direct slippers of schoenen aan.
Alcohol werkt niet om op te warmen, integendeel; een koud lichaam in combinatie met alcoholgebruik kan onderkoeling veroorzaken. Neem juist een warme, zoete drank en/of soep.