Quarantaine is de enige manier
Als iemand het coronavirus heeft, dan doet de GGD een bron- en contactopsporing. Teamleider Eline hield zich eerst alleen bezig met antibiotica. Maar ja, toen kwam het coronavirus en werd alles anders: "Quarantaine is op dit moment de enige manier om de keten te verbreken."
Eline (30) is sinds augustus 2020 teamleider Corona bron- en contactopsporing bij de GGD Amsterdam. Zij werkte al zo’n 3 jaar bij de GGD en deed daar haar promotieonderzoek naar resistentie tegen antibiotica. Maar toen het coronavirus kwam, werd zij ineens een schakel in de coronacrisis. Eline: "Thuisblijven en je aan de geldende regels in Nederland houden, is op dit moment de enige manier om de keten van besmettingen te verbreken. Als iemand thuis zit en geen bezoek ontvangt, steekt hij of zij geen anderen meer aan. Zo simpel is dat."
Alles draait om bestrijden van het virus
"Toen ik na mijn zwangerschapsverlof in april terugkeerde naar de GGD, was er het één en ander veranderd: alles was gericht op het bestrijden van het coronavirus. Ik solliciteerde op de functie van teamleider van de bron- en contactopsporing en kon al snel beginnen."
2.700 Amsterdammers per dag
"We testen zo’n 2.700 Amsterdammers per dag. En dat aantal groeit. Er werken nu 150 mensen in het team van bron- en contactonderzoek bij de GGD. Wekelijks worden er 25 mensen extra aangenomen. Die halen we binnen via een medisch uitzendbureau. Nee, ik heb echt geen idee wanneer dit stopt. Het enige dat ik kan zeggen: ik verwacht niet per sé dat we het binnenkort rustiger krijgen…"
Met wie was je waar, wanneer en waarom?
"Is een Amsterdammer getest, en heeft hij of zij het coronavirus, dan komt ons team in actie. We doen dan een bron- en contactonderzoek. Samen met de patiënt kijken we heel gedetailleerd wat er in de afgelopen tijd is gebeurd. Om dingen te herinneren, moet je van het begin af aan beginnen. Zo van: hoe laat stond je maandag op, je nam een douche, dronk koffie… en toen? Het komt vaak voor dat we letterlijk zijn of haar agenda erbij nemen, of samen door appjes scrollen. Het gaat om vragen als: met wie ben je in contact geweest, en wanneer en hoe? Natuurlijk komt het voor dat singles hebben gedatet. En dan ligt het er maar aan hoe intiem die date was."
Nauw contact, of overig contact?
"De mensen met wie de coronapatiënt contact had, worden verdeeld in ‘nauw contact’ en ‘overig contact’. Die nauwe contacten - mensen met wie je langer dan een kwartier en op minder dan 1,5 meter contact had - worden gebeld. Zij moeten per direct 10 dagen in quarantaine. Quarantaine houdt in dat je thuisblijft en dus niet naar buiten gaat, óók niet om boodschappen te doen. Krijgen ze klachten, dan moeten zij dit meteen melden. De gezinsleden - als die er zijn - van die nauwe contacten mogen wél naar buiten, maar moeten uiteraard goed in de gaten houden of ze klachten krijgen. Het gemene aan dit virus is: 2 dagen voordat je klachten krijgt, kun je anderen al besmetten. De overige contacten krijgen een mail. We vragen ook aan hen om te letten op eventuele klachten. Bij klachten moet je je direct laten testen. Hoe eerder je weet of je het virus hebt, hoe eerder je jezelf kunt isoleren."
Besmet op feestjes thuis
"Wat ons is opgevallen: veel mensen raken nu besmet op feestjes in huis. Misschien doen party-gangers eerst nog hun best, maar na een paar wijntjes is afstand inschatten lastig. 1,5 meter afstand wordt dan ineens 15 centimeter. Soms zijn mensen die het virus opliepen op een bruiloft geweest, of maakten ze een gezellig boottochtje. Dat liep dan niet gezellig af. Soms is het ook gewoon een bedrijf waar ineens het coronavirus rondwaart. De GGD heeft geheimhoudingsplicht, wij spreken mensen er niet op aan, maar we signaleren het wel. Tijdens onze teambespreking blijken dan meerdere collega’s mensen van hetzelfde feestje te hebben getest. En die hebben allemaal het coronavirus. Dan weet je waar het vandaan komt dus. Clustersignalering noemen we dat."
Zware gesprekken
"Het zijn soms vrij luchtige gesprekken met (nog) gezonde jongeren, maar soms is het een verdrietig gesprek. Zo kwam het voor dat we iemand met het coronavirus probeerden te bereiken, maar dat diegene al overleden was. Dan krijg je dus de zoon, dochter of partner aan de lijn, en probeer je samen de laatste weken van iemands leven te achterhalen. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten. We voeren soms ook zware gesprekken met zieke mensen die door het coronavirus nóg verder in de problemen komen. Ze hebben geen geld, geen hulp en zijn helemaal op zichzelf aangewezen. Soms ook een heel gezin. Schrijnend is dat."
Schamen voor het coronavirus?
"We merken aan de telefoon weleens dat mensen met het coronavirus zich schamen of schuldig voelen. Wij benadrukken altijd dat dat niet nodig is. Iedereen kan het virus krijgen. Maar ik herkende dat gevoel wel. Mijn kind zit nu op de crèche. In die fase ga je van de ene naar de andere verkoudheid. Ik heb mij dus al 2 keer laten testen op het coronavirus. En dan ben je toch bang dat je het hebt, en misschien voordat je klachten kreeg al anderen hebt besmet. Je hebt er alleen niks aan om je te schamen. Je kunt het juist maar beter maar snel weten, dan kun je ook sneller voorkomen dat je anderen aansteekt."
Gratis laten testen
Heeft u milde klachten die passen bij het coronavirus? Dan kunt u zich gratis laten testen bij de GGD Amsterdam. Bel voor een afspraak 0800 - 1202, of plan zelf uw afspraak in via coronatest.nl.
Testen is belangrijk. Daarmee kunt u besmettingen voorkomen. Blijf thuis tot u naar de test gaat en ook daarna, tot de uitslag bekend is. Ontvang geen bezoek en houd 1,5 meter afstand tot huisgenoten en gezinsleden. Was vaak uw handen en hoest of nies in de elleboog.