NPO uitzending over langdurige stroomstoring
Gedurende de uitzending wordt duidelijk wat de impact kan zijn: telefooncentrales vallen uit, winkels sluiten, cv-installaties werken niet en de druk in de waterleiding valt weg. Het best wat je kunt zijn, is voorbereid!
Denk vooruit
- Bedenk van te voren wat de problemen kunnen zijn als de stroomstoring lang duurt.
- Stel een noodpakket samen. Denk hierbij aan drinkwater, eten dat lang houdbaar is, een zaklamp, een radio op batterijen en een opgeladen powerbank (draagbare batterij om je telefoon op te laden) zodat je je mobiele telefoon kunt opladen.
Is de stroom uitgevallen?
- Bel geen 112, want het is geen acute nood. Wel kun je bellen met het nationale stroomstoringsnummer: 0800-9009.
- Luister naar je regionale omroep op je radio op batterijen. Of gebruik de autoradio. Bekijk hier het overzicht van alle radiozenders.
- Haal de stekkers uit stopcontacten. Zo voorkom je schade aan apparaten op het moment dat de stroom weer terugkomt.
- Is het koud? Houd ramen en deuren gesloten, zodat de warmte binnenblijft. En verwarm en bewoon vooral de kleinste ruimten in je huis.
- Loop langs bij buren die misschien hulp nodig hebben. Kijk of je kunt helpen met praktische zaken of een powerbank om een telefoon op te laden.
Wat doet de overheid?
- Alle Europese netbeheerders (in Nederland is dit TenneT) hebben samen regels opgesteld om de betrouwbaarheid van de elektriciteitsvoorziening te garanderen.
- Bij langdurige stroomuitval worden door de overheid noodvoorzieningen getroffen.
- Er is een Nationaal Crisisplan Elektriciteit waardoor overheidspartijen en bedrijven weten wat ze moeten doen als er een grote uitval van elektriciteit is.