Rampbestrijdingsplan Seveso-inrichtingen Amsterdam-Amstelland ter inzage
In Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland zijn 11 inrichtingen waarvoor een rampbestrijdingsplan verplicht is (Seveso III-richtlijn). De Veiligheidsregio is verantwoordelijk voor periodieke actualisatie van deze plannen (Wet veiligheidsregio’s, artikel 17). Het algemeen bestuur van Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland is van plan om 11 geactualiseerde Rampbestrijdingsplannen van Seveso-inrichtingen vast te stellen tijdens de bestuursvergadering op 23 april 2025. Het gaat om de concept rampbestrijdingsplan voor de inrichtingen: Chane, Eurotank, EVOS East, EVOS West, Exolum, GPS, Ketjen Netherlands, Sonneborn, Titan, VARO en Zenith.
Wat is een Seveso-inrichting?
Seveso-inrichtingen zijn bedrijven waar grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen aanwezig zijn en worden verwerkt. Dit betekent dat hier extra goed gelet wordt op veiligheid en risico’s, en dat er een rampbestrijdingsplan moet zijn. Het rampbestrijdingsplan beschrijft de manier waarop de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland optreedt bij scenario's die bij het bedrijf kunnen voorkomen. Door het rampbestrijdingsplan wordt mede geborgd dat alle overheden en andere betrokken organisaties op een doelmatige manier optreden tijdens de incidentbestrijding.
Inzagemogelijkheid
Voordat rampbestrijdingsplannen door het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland kunnen worden vastgesteld, moeten de plannen conform afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht ter inzage worden gelegd.
De rampbestrijdingsplannen van deze 11 inrichtingen liggen tijdens kantooruren ter inzage, vanaf de dag na publicatie op de website van officielebekendmakingen, op het kantoor van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland (Ringdijk 98, 1097 AH te Amsterdam).
De rampbestrijdingsplannen kunnen digitaal bekeken worden via het digitale publicatieblad van de VrAA op de website van officielebekendmakingen. De documenten hangen als ‘Bekijk documenten’ aan deze publicatie.
Zienswijzen
Gedurende de termijn waarin de concepten van de rampbestrijdingsplannen ter inzage ligt, kunnen belanghebbenden daarover een zienswijze naar voren brengen. Zienswijzen kunnen tot zes na weken na de publicatiedatum op de website van officielebekendmakingen worden ingediend bij het bestuur van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. Een zienswijze is een reactie op het voorgenomen besluit waarin je toelicht met welke punten je het wel of niet eens bent. Dat kan zowel mondeling als schriftelijk in de periode van 22 januari tot en met 5 maart 2025.
- De zienswijze kan gemaild worden naar informatie@veiligheidsregioaa.nl of verzonden aan:
Bestuur Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland,
t.a.v. afdeling Directie en communicatie
Postbus 92171, 1090 AD Amsterdam
onder vermelding van ”zienswijze rampbestrijdingsplan” - Om een mondelinge zienswijze te geven, kan via informatie@veiligheidsregioaa.nl of 020 555 6550 een afspraak worden gemaakt.