Veilige leefomgeving
De samenleving en onze leefomgeving verandert en door alle ontwikkelingen veranderen ook de risico’s. Dat heeft invloed op onze veiligheid. Met het programma Veilige leefomgeving werkt de VrAA aan een fysieke leefomgeving waarin veilig gewoond, gewerkt en gerecreëerd kan (blijven) worden.
Samenwerken
Een veilige leefomgeving inrichten, is samen de juiste keuzes maken. Dat doen wij als Veiligheidsregio door risico's bij initiatieven inzichtelijk te maken. De inwerkingtreding van de Omgevingswet heeft een nieuwe manier van werken met zich meegebracht rondom de inrichting van de fysieke leefomgeving, bewoners en bedrijven krijgen meer ruimte voor het realiseren van activiteiten in de fysieke leefomgeving. Dit vraagt van de VrAA om proactief samen te werken met gemeenten, ontwikkelaars, bewoners en organisaties en dat andersom onze partners ons weten te vinden. Bekijk de korte animatie over onze deskundigheid en bijdrage.
Vroeg betrokken
We vinden het belangrijk om in een vroeg stadium mee te denken om verrassingen achteraf te voorkomen. Graag gaan wij het gesprek aan met gemeenten over de veilige inrichting van de fysieke leefomgeving. Dat kan bij alle fasen van ruimtelijke ontwikkeling maar ook bij de beoordeling van complexe bouwwerken of het stimuleren van (brand)veiligheidsbewustzijn.
Meer weten? Neem contact met ons op via ons serviceteam via de mail (serviceteamrb@brandweeraa.nl) of telefonisch (020-5556000).
Onze bijdrage
De VrAA heeft cruciale informatie over veiligheid, dat komt omdat we (letterlijk) dicht op het vuur zitten bij ontwikkelingen en incidenten. Op onderstaande thema’s zien wij de grootste risico's. Hierbij is het van belang om te begrijpen dat ‘klimaatadaptatie’ en ‘energietransitie’ overkoepelende thema’s zijn die zowel elkaar áls de andere thema’s doorkruisen. Enerzijds levert dit verminderde risico’s door hun remmende werking op een verder veranderend klimaat, maar anderzijds kunnen de snelle ontwikkelingen binnen deze thema’s ook nieuwe risico’s voor de fysieke leefomgeving met zich meebrengen. Met de kennis die de VrAA in huis heeft kan ook in dat laatste geval risico- én oplossingsgericht geadviseerd worden, met oog voor het Omgevingswetprincipe ‘ja, mits’.