Zorgrisicoprofiel
Welkom op de pagina over het zorgrisicoprofiel van de regio Amsterdam-Amstelland.
Om de zorg goed te regelen als een crisis of ramp zich voordoet, moet je ook de samenwerking en verbinding binnen de zorgketen opzoeken in tijden dat er niets aan de hand is.

Anna van der Hulst (Directeur Publieke Gezondheid / Directeur GGD)
Introductie
Lees hier meer over wat een zorgrisicoprofiel precies is.
Het zorgrisicoprofiel richt zich op het functioneren van de gehele geneeskundige keten binnen het systeem van rampenbestrijding en crisisbeheersing. Het kan beschouwd worden als een op de geneeskundige keten gerichte aanvulling op het regionaal risicoprofiel, dat conform de Wet Veiligheidsregio’s (WVR, artikel 15, lid 1) vastgesteld wordt.
In een zorgrisicoprofiel brengt de GHOR in samenwerking met de zorgpartners in beeld welke crisis- en incidenttypen het meest relevant zijn om op voor te bereiden voor de (niet) acute en publieke geneeskundige zorg. Aan de hand van de meest relevante crisis- en incidenttypen worden mogelijke knelpunten in kaart gebracht die de continuïteit van zorg onder druk zetten. Op basis van conclusies en aanbevelingen worden de geneeskundige zorgpartners en het bestuur van de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland ondersteund in de besluitvorming om als geneeskundige keten zo optimaal mogelijk voorbereid te zijn ten tijde van incidenten, rampen en crises.
Zorgpartners in de geneeskundige keten zijn vanuit de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg (Wkkgz, artikel 3) verplicht om de continuïteit van zorg te waarborgen, ook tijdens incidenten, rampen en crises. Zorgpartners bereiden zich hier vooral op individuele basis op voor. Hierdoor is er beperkt inzicht in de risico’s voor de gehele geneeskundige keten en de onderlinge afhankelijkheden tussen de zorgpartners. Het zorgrisicoprofiel heeft een gezamenlijk, ketengericht doel om de knelpunten in kaart te brengen en de best mogelijke uitkomst van de zorg te realiseren.
Vervolgens kunnen bestuurlijke keuzes gemaakt worden en gezamenlijke prioriteiten worden gesteld voor het ontwikkelen van beleidsplannen, het - zo nodig - bijwerken van crisisplannen en het opleiden, trainen en oefenen van medewerkers.
De GHOR is op grond van de Wet Veiligheidsregio’s (WVR, artikel 1) belast met de coördinatie, aansturing en regie van geneeskundige hulpverlening en de advisering van overheden en organisaties op dat gebied. De samenwerking binnen de geneeskundige keten is hierin cruciaal.
Bij het opstellen van het zorgrisicoprofiel wordt dan ook samengewerkt met een afvaardiging van de betrokken partners uit zowel de acute en niet-acute gezondheidszorg als de publieke gezondheidszorg.
Het proces om tot een zorgrisicoprofiel te komen bevordert informatie-uitwisseling, het over de grenzen van de eigen organisatie heen kijken en het onderlinge begrip. Daarbij verstevigen de uitkomsten van het zorgrisicoprofiel - naast de risicobeheersing per zorgpartner - de samenwerking om als geneeskundige keten zo optimaal mogelijk voorbereid te zijn ten tijde van incidenten, rampen en crises.
De GHOR en de zorgpartners streven hiermee naar een structurele samenwerking op basis van gezamenlijk gestelde prioriteiten, die het vrijblijvende karakter van de samenwerking bij incidenten, rampen en crises overstijgt.
De Directeur Publieke Gezondheid Amsterdam-Amstelland heeft de GHOR Amsterdam-Amstelland de opdracht gegeven tot het opstellen van het zorgrisicoprofiel.
Proces

Bekijk hier in detail de stappen van het proces.
In de eerste stap van het ZRP worden de prioritaire risico’s bepaald middels het scoren van crisis- en incidenttypen. Door de projectgroep van de GHOR Amsterdam-Amstelland is een voorselectie gemaakt van meerdere crisis- en incidenttypen die mogelijk van invloed zijn op de continuïteit van zorg. Deze voorselectie is gedaan op basis van het Regionaal Risicoprofiel Amsterdam-Amstelland en de lijst van incidenttypen uit de Handreiking Regionaal Risicoprofiel van het NIPV. De geselecteerde crisis- en incidenttypen worden ter prioritering voorgelegd aan de zorgpartners. De zorgpartners scoren deze op:
• Kans: hoe groot is de kans dat het incidenttype plaatsvindt
• Impact: hoe groot is de impact van het incidenttype op de eigen organisatie
• Kennis: hoe groot is het huidige kennisniveau op het incidenttype
• Ervaring: hoeveel ervaring heeft de organisatie met het incidenttype
• Voorbereiding: in hoeverre is de organisatie voorbereid op het incidenttype
Op basis van de door de zorgpartners geprioriteerde crisis- en incidenttypen maakt de projectgroep een definitieve selectie die nader uitgewerkt wordt.
Om een gemeenschappelijk beeld te creëren van de geselecteerde crisis- en incidenttypen worden deze tijdens een beeldvormende sessie uitgebreid toegelicht door experts. De experts hebben specifieke kennis over hun vakgebied. Naast de toelichting is er ruimte voor de zorgpartners om met de experts te brainstormen over de (mogelijke) effecten van de incidenttypen op de individuele organisatie.
Hierna wordt door de projectgroep zorgrisicoprofiel samen met deze experts per geselecteerd crisis- en incidenttype een incidentbeschrijving opgesteld.
De zorgpartners scoren vervolgens per incident de impact op de primaire processen en afhankelijkheden binnen de eigen organisatie. Om deze informatie op een praktische en efficiënte wijze te verzamelen is een online invulmodule ontwikkeld. In de online invulmodule kunnen de zorgpartners de incidentbeschrijvingen lezen en de scoring uitvoeren.
Mate van impact | Score | |
---|---|---|
Geen | 0 | Geen impact |
Beperkt | 1 | Wel impact, maar buffervermogen volstaat zeker |
Aanzienlijk | 2 | Buffervermogen is zeker nodig en volstaat zeker |
Ernstig | 3 | Irreguliere aanpassingen zijn zeker nodig en volstaan zeker |
Zeer ernstig | 4 | Irreguliere aanpassingen zijn zeker nodig, maar volstaan mogelijk niet |
Catastrofaal | 5 | Handelingsperspectief zeer beperkt en volstaat niet |
Om de data uit de online invulmodule te analyseren wordt een tool ontwikkeld voor het verwerken van data. De zorgpartners en de projectgroep zorgrisicoprofiel zullen aan de hand van de scores tijdens een gezamenlijke sessie de data uit de invulmodule analyseren en duiden.
Vervolgens worden er aan de hand van analysevragen knelpunten opgehaald om zo vanuit de data (kwantitatief) naar een kwalitatief onderbouwd zorgrisicoprofiel te komen. Waar de nadruk bij het invullen van de online invulmodule op de impact binnen de eigen organisatie ligt, ligt de nadruk bij de analysevragen op de ketenafhankelijkheid.
Om een overzicht te krijgen in de opgehaalde knelpunten voert de projectgroep zorgrisicoprofiel na een gezamenlijke sessie een knelpuntenanalyse uit.
Op basis van de resultaten uit de online invulmodule, de analysevragen en de knelpuntenanalyse worden door de projectgroep de bevindingen, conclusies en aanbevelingen geformuleerd. De beschrijving van de methodiek, het omgevingsbeeld van de regio Amsterdam-Amstelland, de ontwikkelingen in de leefomgeving en de ontwikkelingen in de zorg vormen samen het zorgrisicoprofiel.
In de laatste fase wordt het eindproduct ‘Zorgrisicoprofiel Amsterdam-Amstelland’ geschreven aan de hand van de verkregen data en de input van de zorgpartners.