Introductie
Het zorgrisicoprofiel richt zich op het functioneren van de gehele geneeskundige keten binnen het systeem van rampenbestrijding en crisisbeheersing. Het kan beschouwd worden als een op de geneeskundige keten gerichte aanvulling op het regionaal risicoprofiel, dat conform de Wet Veiligheidsregio’s (WVR, artikel 15, lid 1) vastgesteld wordt.
In een zorgrisicoprofiel brengt de GHOR in samenwerking met de zorgpartners in beeld welke crisis- en incidenttypen het meest relevant zijn om op voor te bereiden voor de (niet) acute en publieke geneeskundige zorg. Aan de hand van de meest relevante crisis- en incidenttypen worden mogelijke knelpunten in kaart gebracht die de continuïteit van zorg onder druk zetten. Op basis van conclusies en aanbevelingen worden de geneeskundige zorgpartners en het bestuur van de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland ondersteund in de besluitvorming om als geneeskundige keten zo optimaal mogelijk voorbereid te zijn ten tijde van incidenten, rampen en crises.
Zorgpartners in de geneeskundige keten zijn vanuit de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg (Wkkgz, artikel 3) verplicht om de continuïteit van zorg te waarborgen, ook tijdens incidenten, rampen en crises. Zorgpartners bereiden zich hier vooral op individuele basis op voor. Hierdoor is er beperkt inzicht in de risico’s voor de gehele geneeskundige keten en de onderlinge afhankelijkheden tussen de zorgpartners. Het zorgrisicoprofiel heeft een gezamenlijk, ketengericht doel om de knelpunten in kaart te brengen en de best mogelijke uitkomst van de zorg te realiseren.
Vervolgens kunnen bestuurlijke keuzes gemaakt worden en gezamenlijke prioriteiten worden gesteld voor het ontwikkelen van beleidsplannen, het - zo nodig - bijwerken van crisisplannen en het opleiden, trainen en oefenen van medewerkers.
De GHOR is op grond van de Wet Veiligheidsregio’s (WVR, artikel 1) belast met de coördinatie, aansturing en regie van geneeskundige hulpverlening en de advisering van overheden en organisaties op dat gebied. De samenwerking binnen de geneeskundige keten is hierin cruciaal.
Bij het opstellen van het zorgrisicoprofiel wordt dan ook samengewerkt met een afvaardiging van de betrokken partners uit zowel de acute en niet-acute gezondheidszorg als de publieke gezondheidszorg.
Het proces om tot een zorgrisicoprofiel te komen bevordert informatie-uitwisseling, het over de grenzen van de eigen organisatie heen kijken en het onderlinge begrip. Daarbij verstevigen de uitkomsten van het zorgrisicoprofiel - naast de risicobeheersing per zorgpartner - de samenwerking om als geneeskundige keten zo optimaal mogelijk voorbereid te zijn ten tijde van incidenten, rampen en crises.
De GHOR en de zorgpartners streven hiermee naar een structurele samenwerking op basis van gezamenlijk gestelde prioriteiten, die het vrijblijvende karakter van de samenwerking bij incidenten, rampen en crises overstijgt.
De Directeur Publieke Gezondheid Amsterdam-Amstelland heeft de GHOR Amsterdam-Amstelland de opdracht gegeven tot het opstellen van het zorgrisicoprofiel.